Foredrag

© Helle Urbild

Min morfar var Mads Skjern

Adrian Hughes voksede op med mystisk og fjern morfar, som han så i de kulørte blade men  aldrig lærte at kende. Til DR Podcasten ”Mors Afskedsbrev” har Adrian forsket i sin morfars på én gang glamourøse og tragiske liv. Morfaren var den i sin samtid kendte bygge-entreprenør Thorvald Dreyer, som havde et helt offentligt trekantsforhold med sin hustru Margot Dreyer og dennes elsker, Frederiksbergs borgmester Arne Stæhr Johansen.

I begyndelsen ligner Thorvald Dreyers livsbane til forveksling Mads Andersen-Skjerns fra Lise Nørgaards Matador. De er født samtidig og etablerer deres succesrige virksomhed næsten samme år. Med et pludseligt dødsfald i 1949 stikker Dreyers liv radikalt af fra hyggen i Korsbæk. Det bliver voldsomt farverigt, men bestemt ikke lykkeligere. Adrians morfars liv former sig som en blanding af Dallas og Citizen Kane og involverer hemmelige adoptioner, mystiske dødsfald, hastebryllupper, prostituerede og alle former for stofmisbrug i vildt luksuriøse omgivelser. Dreyer ender sine dage helt ude af kontakt med sine fire døtre, heriblandt Adrians mor, og børnebørnene ser han aldrig.

I dette foredrag fortæller Adrian Hughes med billeder fra sin families album og tidens presse om en succesrig forretningsmand som traf nogen ubegribelige personlige valg.

Han leger med tanken om det var sådan, Korsbæk havde udviklet sig, hvis TV-serien var fortsat efter 1947.

© Helle Urbild

God og dårlig smag, og hvem skal bestemme?

Man siger, at smag og behag ikke kan diskuteres, men Adrian Hughes har gjort det med DR’s ”Smagsdommerne” i ti år. Programmets deltagere var berømte for ikke at lægge fingre imellem og kunstnere gruede for de mere eller mindre saglige domme der kunne blive dem til del. På et tidspunkt blev oversmagsdommerne himself udsat for smagsdommeri, da DR 1’s ”Kender du Typen?” kom på besøg. Og typekendernes betragtninger fik flere konsekvenser for Hughes’ og hans gemals indretning end de havde regnet med. Adrian Hughes synes selv, at han er leveringsdygtig i både god og dårlig smag, og i foredraget her viser han eksempler på begge dele i dialog med publikum. Fra Smagsdommertiden giver han eksempler på værker, som satte sindene i kog. Krimien, der var så dårlig, at én af dommerne nægtede at læse den færdig, eller musikforestillingen, som slet og ret blev kaldt ”en lorteforestilling” – selv om den efterfølgende solgte 50.000 billetter.

Hvad er kunst, og hvad skal det koste?

Moderne kunst bliver ofte beskyldt for at være indadvendt. Mange risikerer at gå på museum og have svært ved at se forskel på kunsten og det, som rengøringsfolkene har glemt at tage med sig. Hvordan kan det være? Adrian Hughes giver gode tips til at forstå, hvad der er kunst og hvad vi kan bruge den til. Selv har han svært ved at forestille sig et liv uden. Han har opsøgt kunsten med nysgerrighed og engagement hele sit voksne liv. Enkelte gange har den skuffet ham, men som regel er han gået fra museer og gallerier opløftet og forfrisket med nye perspektiver på tilværelsen. I dette foredrag giver Adrian Hughes med udvalgte eksempler sit bud på kunstnerisk kvalitet og giver råd til
dem, der overvejer at købe kunst. Han gennemgår kunstens mystiske pris-mekanismer og forklarer hvordan f.eks. Leonardo da Vincis ”Verdens Frelser” kan være over 2,5 mia. kroner værd for nogen. Under foredraget vises en lang en lang række eksempler på både kontroversiel og mere folkekær kunst, og der lægges ivrigt op til dialog med medlemmerne af publikum, som f.eks. kan byde ind med kunst og kunstnere, de gerne vil have debatteret.

quiz om kunst - live!

Mange kender Hughes’ leg med billedkunst fra DR K’s Kunstquiz. Han bygger videre på sine erfaringer herfra til at quizze live med publikum, enten om generel kunstnerisk paratviden eller om lokale værker. Test jer selv og se, om I kan give Martin Bigum og Bente Scavenius kamp til stregen.

Denne kunst-event udvikles særskilt til hvert nyt sted, lover Hughes. I modsætning til DR K’s koncept for specialister er denne leg henvendt til almindelige kunstentusiaster, hvor de fleste burde kunne være med. Arrangører kan vælge enten at stille egne to hold á 2-3 kunstquizzere som dyster mod hinanden eller at lade salen gætte med hele vejen.

Prisen på denne event afhænger af fordelingen af tilrettelæggelsen mellem arrangør og Hughes.

Adrian Hughes honorar for denne event afhænger af hvor meget han og I tilrettelægger indholdet. Kunstquiz Live har været afviklet med stor succes på Kunstforeningen Gl. Strand, på Kulturværftet i Helsingør og næsten hvert år på Kulturmødet på Mors

quiz om jeres historie

AT DR K’s Historiequizzen har været en kolossal seer-succes vidner dens mange genudsendelser om. Men de fleste af os har det til fælles med Peter Plys, at vi ”helst vil høre en historie om os selv”. Med quiz om lokalhistorien tilbyder Adrian Hughes enten at beværte eller også at tilrettelægge en historiequiz om jeres lokalområde. Hvem har haft deres gang heromkring før vi kom, hvad er der sket af begivenheder på disse kanter? Quizzen om lokalhistorien kan enten have hele publikum som deltagere; eller man kan stille med 2-4 deltagere, som har særlige forudsætninger for at bidrage med mere viden. Adrian Hughes honorar for denne event afhænger af hvor meget han og I tilrettelægger indholdet.

© Helle Urbild

Quiz om litterære klassikere 

Mange biblioteker, litteratur-messer og festivaler har haft fornøjelse af Hughes' uhøjtidelige quiz om litteraturens klassikere. Som Danmarks Biblioteker ved Bogmessen i Bellacenteret har gjort det mange år i træk stiller arrangør med to hold med enten to eller tre deltagere i hvert. Deltagerne skal primært identificere og perspektivere litterære klassikere ud fra oplæste citater. Herudover krydres quizzen med Hughes' løsslupne lege med litteratur: gæt en forfatter ud fra sang på fup-russisk eller ditto fransk, se titlen mimet, gæt en klassiker ud fra rekvisitter eller konkurrer om hvem, der kan nævne flest romantitler indeholdende et firbenet dyr eller en farve. Hughes' honorar for denne event afhænger af, hvor meget han og I tilrettelægger indholdet. 

Kontakt & Booking

Til højre kan du oprette en forespørgsel, hvis du ønsker at booke et foredrag med Adrian Hughes, eller blot har spørgsmål. Du får svar lynhurtigt!

  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.